Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Το άσπρο μπαστούνι (15 Οκτώβρη)


Το άσπρο μπαστούνι είναι το σύμβολο πως κάποιο άτομο το οποίο το χρησιμοποιεί έχει οπτική αναπηρία. Το άσπρο μπαστούνι είναι το μέσο που χρησιμοποιεί ένα άτομο με οπτική αναπηρία για να μπορεί να κινείται στους δημόσιους χώρους και κρατώντας το μπορεί να νιώθει ασφάλεια.
Όταν δεις ένα άτομο με άσπρο μπαστούνι σε μια διάβαση πεζών, σε φώτα τροχαίας, σε μια διασταύρωση, να είσαι διπλά προσεκτικός/κή, διότι ένα δικό σου λάθος δεν θα γίνει αντιληπτό από το άτομο με οπτική αναπηρία ώστε να κάνει την ανάλογη κίνηση για να αποφύγει το δικό σου λάθος κ’ έτσι ν’ αποφύγει το ατύχημα.
Όταν δεις ένα άτομο με άσπρο μπαστούνι να είσαι προσεκτικός/κή, διότι μια δική σου απροσεξία ή μια λάθος δική σου κίνηση μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στο άτομο αυτό.
Τα άτομα με οπτική αναπηρία δεν χρειάζονται τον οίκτο σας, αλλά την ισότιμη αντιμετώπιση και τον ανάλογο σεβασμό στην διαφορετικότητα τους, αλλά και τον σεβασμό που πρέπει να έχουμε στον κάθε άνθρωπο.
Αν θέλεις να προσφέρεις την βοήθεια σου όταν δεις ένα άτομο με το άσπρο μπαστούνι, να το κάνεις όταν και εκεί που την χρειάζεται.
Η ενημέρωση διώχνει την άγνοια η οποία είναι πρόξενος πολλών δυσάρεστων συνεπειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: