Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Βάλε τα ταξικά γυαλιά σου

Οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο δεν είναι Eurovision.
Ότι αποφασίζεται εκεί αφορά τη ζωή μας.

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το μόνο εκλεγμένο όργανο της ΕΕ. Οι ευρωεκλογές είναι η μόνη ευκαιρία που έχει ο καθένας να εκφράσει τη γνώμη του και να τοποθετηθεί υπέρ εκείνων των πολιτικών  θέσεων και των  πολιτικών δυνάμεων που τις στηρίζουν.
Το ποιες πολιτικές θα υιοθετηθούν ή σε ποιες πολιτικές θα μπουν εμπόδια ή θα κλείσει ο δρόμος εξαρτάται από το ισοζύγιο των πολιτικών δυνάμεων που οι λαοί της ΕΕ στέλνουν με τη ψήφο τους στο ευρωκοινοβούλιο.
Η δεξιά της Ευρώπης με κύριο συντελεστή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (μέρος του οποίου είναι ο (ΔΗ)ΣΥ/ναγερμός), και πολλές φορές με συνοδοιπόρο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (μέρος του οποίου είναι το σκ ΕΔΕΚ), επέβαλαν στις χώρες της ΕΕ νεοφιλελεύθερες πολιτικές, πολιτικές που εμποδίζουν την κρατική παρέμβαση στην οικονομία, πολιτικές που ενισχύουν την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και εφαρμογής των προσωπικών συμβολαίων, αφαιρώντας από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Εφαρμόζουν πολιτικές που τα κοινωνικά αγαθά της υγείας και της παιδείας γίνονται εμπόρευμα και παραχωρούνται στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Η κρατική περιουσία όπως ημικρατικοί οργανισμοί κ.λπ. ξεπουλιούνται στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η ανεργία, η φτώχια, η εξαθλίωση των λαών, η ανικανότητα αντιμετώπισης των ασθενειών, ημιτελής εκπαίδευση ώστε να υπάρχουν στρατιές εργατικού δυναμικού για τις πολυεθνικές εταιρίες. Η κοινωνική πρόνοια μειώνεται και οι αδύνατες ομάδες του πληθυσμού οδηγούνται στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Κύριο μέλημα των αποφάσεων τους είναι η αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου..

Όλο και περισσότερες εξουσίες μεταφέρονται στα όργανα  της ΕΕ ενισχύοντας την κεντρική εξουσία αφαιρώντας από τις εξουσίες των κρατών. Η δημοκρατία μειώνεται και η εξάρτηση των κρατών από τις αποφάσεις του κέντρου ενισχύεται. Η στρατικοποίηση  της ΕΕ για να έχει την δυνατότητα επέμβασης σε άλλες χώρες για την εξασφάλιση των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιριών γίνεται όλο και περισσότερο πραγματικότητα.
Η υποστήριξη από ΕΕ και ΗΠΑ φασιστικών οργανώσεων και πραξικοπηματικά ανελθόντες στην εξουσία, όπως στην Ουκρανία, υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών τα οποία εκφράζουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις των αστικών κομμάτων της ΕΕ και ΗΠΑ.

Στην Κύπρο η δεξιά με επικεφαλής τον (ΔΗ)ΣΥ/ναγερμό προκειμένου ν’ ανέλθει στην εξουσία, δια των στελεχών του και κύρια του υποψηφίου τότε και νυν προέδρου, υποσχόταν και δεσμευόταν, πως δεν θα γίνει κούρεμα, πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και πως στην απίθανη περίπτωση που θα τεθεί δεν θα γίνει δεχτό. Αντί αυτού όχι μόνο συζητείτο, είχε τεθεί και η κυβέρνηση του συναγερμού το επεξεργαζόταν στο υπ. Οικονομικών, όχι μόνο δεν το δέχτηκε, αλλά έκανε και την πρόταση για συνολικό κούρεμα.
Ξεπούλησαν ή δώρισαν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Υποσχέθηκαν και δεσμεύτηκαν πως οι Ημικρατικοί οργανισμοί δεν θα ιδιωτικοποιηθούν (μετοχοποιηθούν, αποκρατικοποιηθούν). Δεν έφτασαν ν’ αναλάβουν την εξουσία και πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων τη δέσμευσή τους. Η κρατική περιουσία ξεπουλιέται στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Υποσχέθηκαν να προωθήσουν το γρηγορότερο το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Μετά από ένα χρόνο καθυστερήσεων αντί να τεθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής (αυτονόμησης των νοσοκομείων) τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό διάλυση και το ΓΕ.Σ.Υ. διαφοροποιείται και επιχειρείται η συμμετοχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, στην ουσία η παραχώρηση της υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Η κοινωνική πρόνοια τίθεται υπό αμφισβήτηση και διαφοροποιείται ο ρόλος του κράτους ως αρμόδιου και υπεύθυνου για την αξιοπρεπή διαβίωση και συμμετοχή στη κοινωνική ζωή των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Αυξήθηκε το όριο συνταξιοδότησης, μειώθηκαν συντάξεις και ωφελήματα.
Με διατάγματα καταργήθηκε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων προς όφελος των μεγάλων πολυκαταστημάτων  και επιχειρήσεων.
Αποδυναμώθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με τη σύμπλευση της κυβέρνησης με το μέρος του μεγάλου κεφαλαίου.
Η εκποιήσεις της πρώτης κατοικίας των ατόμων που λόγω της κρίσης βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να μη μπορούν να δίνουν τις δόσεις τους στα τραπεζικά ιδρύματα, είναι πολύ κοντά στην πραγματοποίηση και η δεξιά αρνείται να στηρίξει μέτρα προστασίας και η εκτός θεσμών εξουσία της τρόικα πιέζει για ν’ αρχίσουν οι εκποιήσεις.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σταμάτησε και παρατηρούνται φαινόμενα πισωγυρίσματος, και ενίσχυση του θρησκευτικού χαραχτήρα της εκπαίδευσης.
Το μόνο που δεν αναίρεσαν είναι την άποψη τους πως ο κατώτατος μισθός είναι πολύς στα €900 περίπου, Και την θέληση τους να τον  μειώσουν. Να θυμίσω πως ο Τορναρίτης μας είπε επιχειρηματολογώντας για το θέμα πως στη Βουλγαρία οι μισθοί είναι €400.

Τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς (με το ΑΚΕΛ να παίζει σημαντικό ρόλο), αντιστέκονται στις πολιτικές  της δήθεν ελεύθερης αγοράς, της πολιτικές της σκληρής λιτότητας, του νεοφιλελευθερισμού, στις πολιτικές που οδηγούν στο αδιέξοδο, τις κρίσης του καπιταλισμού και τη λογική της καταστροφής για να μπορέσει η οικονομία να επανεκκινήσει.
Το ΑΚΕΛ μαζί με τα’ άλλα κόμματα της αριστεράς, επιδιώκουν διεύρυνση των εξουσιών της ευρωβουλής, περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική πολιτική που να προσφέρει ένα καλό βιοτικό επίπεδο ώστε οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να μη εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία με τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Επιδιώκουν Την παρέμβαση του κράτους ώστε η κατανομή του παραγόμενου πλούτου να γίνεται δικαιότερα, όσο μπορεί αυτό να γίνει στα πλαίσια του καπιταλισμού.

Βάλε τα ταξικά γυαλιά σου και δες ποια πολιτική δύναμη εκφράζει τα ταξικά σου συμφέροντα.

Το ΑΚΕΛ Αγωνίζεται για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, την δωρεά δημόσια παιδεία και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Το ΑΚΕΛ αντιστάθηκε και αντιστέκεται στο ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών και της κρατικής περιουσίας.
Το ΑΚΕΛ είναι στο πλευρό των συνταξιούχων για αξιοπρεπή διαβίωση.
Επαγγελματικές ομάδες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της πλουτοκρατίας στην προσπάθεια για μείωση μισθών, του βιοτικού επιπέδου, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και δικαιωμάτων, βρήκαν μόνο αταλάντευτο συμπαραστάτη το ΑΚΕΛ.

Αν θέλεις να γίνουν αλλαγές δεν αδιαφορείς και δεν επιλέγεις αποχή, διότι έτσι αυτό που ενισχύεις είναι τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις και τις πολιτικές τους. Έτσι ενισχύεις την υπάρχουσα κατάσταση και επιβραβεύεις τις αποφάσεις που λήφθηκαν και μας οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση.
Σαν επιβράβευση των πολιτικών του θα θεωρήσει και ο (ΔΗ)ΣΥ/ναγερμός τυχόν  ψηλά ποσοστά που θα πάρει στις ευρωεκλογές.
Αν το ΑΚΕΛ πάρει ψηλά ποσοστά στις εκλογές της 25 Μάρτη, αυτό θα του δώσει τη δύναμη να αντιστέκεται, να παλεύει και να προωθεί θέσεις προς όφελος του λαού και της Κύπρου.

Οι ιμπεριαλιστές οι οποίοι επιβουλεύονται την γεωγραφική θέση και τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, επιδιώκουν κτύπημα του ΑΚΕΛ, της αριστεράς και του Λαϊκού κινήματος. Αυτό δεν θα αφήσουμε να περάσει και ζητούμε από τον κάθε κύπριο πατριώτη να συνταχτεί μαζί μας και στις 25 Μάρτη να ψηφίσει τον συνδυασμό του ΑΚΕΛ και να δυναμώσει τη φωνή αντίστασης του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: