Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Είναι μαζί μας. Οι ιδέες δεν σκοτώνονται

Κυριακή 30 Μάρτη 1952 ώρα 4:00 π.μ.
Οι προβολείς φώτισαν εκείνο που έριχνε στα σκοτάδια φως, για να τον σκοτώσουν, ώστε ν’ απλώσει πιο πολύ η νύχτα. Για να μπορούν να λυμαίνονται την Ελλάδα το ξένο κεφάλαιο με τους ντόπιους δουλοπρεπείς υποταχτικούς του.

Τον ξέρουνε τα ελάτια, τα πλατάνια,
ίδιος μ’ αυτά περήφανος, στητός
αχούν απ’ τη φωνή του τα ρουμάνια
μπρος για τη νίκη, για το κόμμα εμπρός.
Ο Μπελογιάννης ζει μες στην καρδιά μας.
Ο Μπελογιάννης ζει πα στις κορφές.
Ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας
στων τραγουδιών τις λεύτερες στροφές.
Ζει σ’ όλους τους καιρούς, σ’ όλους τους τόπους
το κάθε σπίτι, σπίτι του δικό.
Ζει ο Μπελογιάννης, ζει με τους ανθρώπους
που χτίζουν έναν κόσμο σοσιαλιστικό.
Και στο τραπέζι της χαράς της πρώτης
στης νίκης της ειρήνης τη γιορτή
ο Μπελογιάννης θάν’ πανηγυριώτης
με κόκκινο γαρούφαλλο στ’ αφτί.
Μ’ ένα γαρούφαλλο άλικο δικό μας
σαν της γλυκιάς μας άνοιξης δροσιά
πανώριο ματωμένο κι ακριβό μας
απ’ την τρανή της γης λαοαπλωσιά.
Ο Μπελογιάννης ζει άσβεστη δάδα.
Ο Μπελογιάννης ζει μες στις καρδιές
στον κόσμο ειρήνη, ειρήνη στην Ελλάδα
στο μήνυμά του εμπρός κομμουνιστές
(είναι στο δίσκο Αντάρτικα έκδοση Ριζοσπάστη).

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Εν τους άρεσεν πάλε

Αυτοί που κάνουν τους πολιτικούς και νομίζουν πως μας κοροϊδεύουν, μας είπαν πάλι πως δεν τους άρεσε η συνέντευξη του Προέδρου ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ. Διότι λένε δεν ήταν συνενωτικός και δεν μίλησε για το μέλλον αλλά μίλησε για το παρελθόν. Πως θα απαντούσε μιλώντας για το μέλλον; Περίεργη λογική!
Ο πρόεδρος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ στην αρχή της συνέντευξης είπε πως κάλεσε τα Μ.Μ.Ε για να απαντήσει στις επικρίσεις και κατηγορίες που δέχεται. Επειδή πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει και τη δική του άποψη.
Τι ήθελαν να τους πει έχετε δίκαιο, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνω Α-Β-Γ.
Αυτοί δικαιούνται να κατηγορούν, να λένε ότι θέλουν, να μιλούν για προδοσία του προέδρου, αλλά όταν παίρνουν απαντήσεις είτε από το ΑΚΕΛ είτε από τον πρόεδρο, τότε λένε πως ο πρόεδρος και το ΑΚΕΛ διχάζουν τον λαό.
Πόσο γελοίοι είναι!

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Αλλαγή πορείας;

Τούτα τα συνέδρια του (ΔΗ)ΣΥ δεν τα καταλάβω. Έκαναν πρώτα ένα συνέδριο για να ορίσουν την ανώτατη ηγεσία (κάμποσους αντιπροέδρους και αναπληρωτές), και για να εξαγγείλει ο Αναστασιάδης την υποψηφιότητα του για την προεδρία της δημοκρατίας. Ύστερα από λίγες μέρες έρχονται για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο υποψήφιος τους για την προεδρία. Τέλος πάντων, τώρα που έβαλε υποψηφιότητα η Θεοχάρους shαίρουνται πως λειτουργούν δημοκρατικά.
Απ’ όσα άκουσα διαπιστώνω:
1 ο ν. Αναστασιάδης και η Ε. Θεοχάρους συμφωνούν ότι η κυβέρνηςη Χριστόφια έφερε την καταστροφή στην Κύπρο τόσο στην οικονομία, όσο στην εσωτερική κατάσταση και ακόμα χειρότερα στο κυπριακό.
2 Η Ελένη και ο κ. Νίκος συμφωνούν στην οικονομία. Θέλουν την οικονομική ανάπτυξη στα πλαίσια της πλήρους λεγόμενης (ελεύθερης αγοράς), της ιδιωτικοποίησης κάθε μορφής κρατικής παρέμβασης, δηλαδή της λογικής το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και στο τέλος επικρατούν οι δυνατοί.
3 Στο κυπριακό συμφωνούν και οι δύο ν. Αναστασιάδης και η Ε. Θεοχάρους ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Όμως δεν ξέρουμε αν συμφωνούν στο ποιάν πορεία θέλουν ν’ ακολουθήσουμε. Ούτε ο Νίκος μας είπε ποιαν πορεία θα ακολουθήσει, εκτός από το ότι θα βάλει συνομιλητή και δεν θα συνομιλεί ο ίδιος (για να φύγει ο φόβος των αντιανανιστών), και το ότι παραδέχτηκε πως έκανε λάθη (δηλαδή εννοεί ότι έκανε λάθος για το ναι στο σχέδιο Ανάν; Ή για την υποστήριξη στη χαλαρή ομοσπονδία;
Αλλά ούτε η Ελένη μας είπε ποια είναι η πορεία που θ’ ακολουθήσει, αυτή των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή ΟΧΙ-ΟΧΙ-ΟΧΙ. Δεν μας είπε επίσης αν συμφωνεί με την ένταξη στον συνεταιρισμό για την (ειρήνη), ούτε και με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, που αυτή τη φορά ο Νίκος την άφησε απ’ έξω.
Τέλος πάντων έδωσε τη μάχη η Ελένη για την τιμή των όπλων.
Θα ήταν όμως καλά να ξέρουμε την πορεία που έχουν στο μυαλό τους, αν έχουν.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ερωτήσεις για τον (Δεν δεχ΄΄ομαστε)

Σήμερα στον επιμνημόσυνο του λόγο ο Κακομήρου μας είπε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να πείσει την Τουρκία να λύσει το κυπριακό, όπως η διεθνής κοινότητα περιγράφει τη λύση. Δηλαδή; Πως κ. Κακομήρου περιγράφει η διεθνής κοινότητα τη λύση; Εσύ και το κόμμα σου συμφωνάτε με αυτή τη λύση;

Μας είπε επίσης ο πρόεδρος της βουλής ότι δεν γίνεται ανεχτή η άλλη άποψη από τον πρόεδρο. Ποια είναι η άποψη σου κ. Ομήρου; Εκτός από το δεν δεχόμαστε το α, δεν δεχόμαστε το β, δεν δεχόμαστε το γ, το δ, … το ω.

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Μερικοί δεξιοί, βλέποντας ότι ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, τόσα χρόνια μετά τη δολοφονία του εμπνέει και συσπειρώνει πολύ κόσμο κύρια τη νεολαία, επιχειρούν να τον αποϊδεολογικοποιήσουν και μας λένε ότι ο Τσε ήταν ένας αγωνιστής της ελευθερίας. Έτσι γενικά και αόριστα, θέλοντας να μας υποβάλουν πως ο Τσε Γκεβάρα δεν έχει σχέση με την αριστερά και πως οι αγώνες του δεν είχαν σχέση με τον σοσιαλισμό.
Έτσι και η κιτρινοφυλλάδα (εφημερίδα δήθεν) Μάχη, αγάπησε τον Τσε, τον αγωνιστή της ελευθερίας και τον εμπορευματοποίησε, τον έκανε άγαλμα και τον πωλεί (για ν’ αυξήσει την κυκλοφορία της) και μαζί δίνει την ομιλία του στη γενική συνέλευση τουΟΗΕ (δεν λένε όμως πως την ομιλία αυτή την έκανε ως υπουργός της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ κυβέρνησης της Κούβας). Αυτή την ομιλία την διάβασαν άραγε; Εκτός και αν την διαμόρφωσαν έτσι που να τους βολεύει. Γιατί αν την διάβαζαν θα καταλάβαιναν αν γνωρίζουν δυό πράγματα από ιδεολογίες, που είμαι σίγουρος πως δεν γνωρίζουν, ότι ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα δεν ήταν ένας αγωνιστής της ελευθερίας γενικά και αόριστα, αλλά ένας αγωνιστής της Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Ένας αγωνιστής της ελευθέρωσης του κόσμου από τα δεσμά του άδικου κεφαλαιοκρατικού συστήματος και της αντικατάστασης του από τον Σοσιαλισμό.
Γνωρίζουν άραγε την ιστορία του Τσε; Γνωρίζουν τον ηγετικό του ρόλο στην επανάσταση της Κούβας και πως δολοφονήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του (ελεύθερου κόσμου) των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, διότι ξεσήκωνε τους λαούς της Λατινικής Αμερικής για να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους;
Και μιλά η Μάχη για τον αγωνιστή της ελευθερίας ποιοι; Αυτοί που κατέλυσαν την δημοκρατία σε συνεργασία με τους δικτάτορες της Ελλάδας για να φέρουν την Τουρκία στην Κύπρο.
Η προσπάθεια τους όμως είναι να χάσει ο Τσε ως σύμβολο το νόημα που έχει  για την αριστερά και τα μηνύματα που στέλνει. Να πάψει να είναι σύμβολο συσπείρωσης της αριστεράς.