Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Όλοι αυτοί ποιούς στηρίζουν; Το λιγότερο θα έπρεπε να σιωπούν!

Από την εφημερίδα Χαραυγή Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2012.
                              Η επιστολή - έγγραφο φωτιά του Αδάμου Χαρίτωνος

Πρόεδρο και μέλη του Συμβουλίου Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ
Πρόεδρο και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Συνδέσμων ΕΟΚ
Πρόεδρο και μέλη Συμβουλίου Μνήμης και Τιμής Αγώνος ΕΟΚΑ
Κύριοι,
Ελαβα γνώση της συνέντευξης του Διευθυντή του Μελάθρου των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ κ. Χρ. Καραγιώργη και γέμισε η ψυχή μου πικρία, αηδία και απογοήτευση.
Θέλω όμως, να είμαι πέρα για πέρα ειλικρινής με όλους. Ανέμενα ότι οι ιθύνοντες του αγωνιστικού κόσμου θα αντιδρούσαν. Ανέμενα ότι το Συμβούλιο του Μελάθρου, τουλάχιστον, θα του έδινε τα παπούτσια στο χέρι. Ανέμενα ότι τα εκτελεστικά όργανα των Συνδέσμων θα αντιδρούσαν και θα διαχώριζαν τη θέση τους. Εντούτοις, τίποτα δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Γι' αυτό η αηδία και η πικρία μου έχουν πολλαπλασιαστεί. Η συνέντευξη Καραγιώργη έπρεπε να ευαισθητοποιήσει όλους μας. Διότι εκτός από υβριστική για τον Αρχηγό μας και ολόκληρο τον αγωνιστικό κόσμο, συνιστά και κατάφωρη παραχάραξη της ιστορίας, τόσο του Διγενή όσο και όλων εκείνων που τον ακολούθησαν. Χωρίς να αντιπαρέρχομαι το θράσος του, να θέλει να δώσει εύσημα καλής διαγωγής στο ΑΚΕΛ, αφού ''ο αγώνας του '55-'59 ήταν αγώνα ολόκληρου του κυπριακού λαού… έστω κι αν η αριστερά συμπεριφέρθηκε στην αρχή τουλάχιστον όπως συμπεριφέρθηκε''. Παρ' όλα αυτά τα πολύ σοβαρά που τον καθιστούν υπόδικο στη συνείδηση κάθε τίμιου πατριώτη, δεν θα επιμείνω, γιατί αλλού στοχεύει η παρούσα. Στόχος μου είναι η αξιοπρέπειά μου και η αξιοπρέπειά σας.
Ο κ. Καραγιώργης, όταν έβγαλε τη γλώσσα του περίπατο, δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι, οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ του 1971-74 ''παρεσύρθησαν''.
Ερωτώ: Από ποιον παρεσύρθησαν; Βέβαια, αν δεχθούμεν την ύβρη του κ. Καραγιώργη σαν αληθινή, η απάντηση είναι ασφαλής και μία: Από τον Διγενή.
Ερωτώ και πάλιν και πρέπει να απαντήσετε. Ηταν στο ήθος του Διγενή να εξαπατά και παρασύρει ανθρώπους και προπαντός τους αγωνιστές; Και να τους παρασύρει σε τι; Και χάρη ποίων συμφερόντων; Δικών του; Της στρατιωτικής Κυβερνήσεως ή ξένων κυβερνήσεων, για να γίνει από ''Αξιος της Πατρίδος'', προδότης της Πατρίδος, όπως τον θέλουν οι χολερικοί εχθροί μας;
Αν δεχθούμε ότι ''παρασυρθήκαμε'' δεν φτύνουμε μόνο την ιστορία μας. Φτύνουμε και τον νου και την αξιοπρέπειά μας. Διότι κι αν υποτεθεί ότι ''παρασύρθηκαν'' κάποιοι θερμόαιμοι νεαροί, οι άλλοι όλοι ''παρασύρθηκαν''; Και ερωτώ, κύριοι ιθύνοντες των Συνδέσμων Αγωνιστών και του Μελάθρου Αγωνιστών.
Παρασύρθηκαν:
ο Θάσος Σοφοκλέους: Βουλευτής, Γυμνασίαρχος, Τομεάρχης, ο Ανδρέας Αγγελόπουλος: Επιχειρηματίας, ο Πανίκος Σωτηρίου: Δικηγόρος, ο Γαβριήλ Μηνάς: Κορυφαίος εκπαιδευτικός, Λυκειάρχης, ο Κυριάκος Σαβεριάδης: Δικηγόρος - Ποινικολόγος, ο Αντώνης Καράς: Δικηγόρος, Βουλευτής, ο Σοφοκλής Χατζηγιάννης: Δικηγόρος, Βουλευτής, ο Σταύρος Ζάκος: Επιχειρηματίας, Υποτομεάρχης, Τομεάρχης, ο Κίκης Κωνσταντίνου: Επιχειρηματίας, Πρ. Αξιωματικός Ελληνικού Στρατού, ο Γιάννης Κασίνης: Θεολόγος, Τομεάρχης, ο Ανδρέας Παρασκευάς: Θεολόγος, ο Στέλιος Στυλιανού: Δικηγόρος, ο Φώτης Παπαφώτης: Θεολόγος, Τομεάρχης, ο Ρένος Κυριακίδης: Γυμνασιάρχης, Τομεάρχης, ο Γεώργιος Χατζηνικολάου: Λυκειάρχης, ο Δημήτρης Συλλούρης: Πολιτικός μηχανικός, Βουλευτής, ο Σπύρος Αρότης: Δημοσιογράφος, Νομικός, Διευθ. Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο μ. Γλαύκος Κασουλίδης: Ιατρός - πατέρας Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Κώστας Αδαμίδης: Δικηγόρος, πρώην Υπουργός, ο Κώστας Χατζηπιέρας: Δικηγόρος, ο Χριστάκης Χατζηευτυχίου: Καθηγητής, ο Θεόδωρος Παναγιώτου: καθηγητής  Πανεπιστη- μίου, ο Κώστας Γιαλλουρίδης: Γυμνασιάρχης - Αγωνιστής Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πίπος Ιωαννίδης: Δικηγόρος, ο Γεώργιος Παλαιολόγος: Τραπεζικός-Αντάρτης, ο Σωκράτης Ηλιάδης: μεγαλοεπιχειρηματίας, ο Γεώργιος Βασιλειάδης: Αρχιδικαστής, ο Ανδρέας Βασιλείου: Συντεχνιακός, ο Κώστας Τσέλλος: Ιατρός, ο Αλέξανδρος Κιαγιάς: Δάσκαλος - πρ Πρόεδρος ΠΟΕΔ, ο Γιαννάκης Δρουσιώτης Ανδρέας: Δικηγόρος, Τομεάρχης, ο Ανδρέας Βασιλείου (Αρναούτης): Τραπεζικός, ο Λεύκιος Ροδοσθένους: πρ. Βουλευτής, Τομεάρχης, ο Σωτηράκης Γιαννάκης: πρ. Βουλευτής, Τομεάρχης, ο Φρίξος Μαρκίδης: Πρύτανης του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Δημητράκης Χαχολιάδης: πρ. Πρόξενος, Επιχειρηματίας, ο Στέλιος Χρηστίδης: Δικηγόρος, ο Χρίστος Πουργουρίδης: Δικηγόρος, Βουλευτής, ο Παναγιώτης Κουζούπης: Δικηγόρος, ο Νίκος Σέρβος: Χημικός, ο Αρης Χατζηγεωργίου: Εμποριολόγος, Επιχειρηματίας, πρώην Υπουργός, ο Σόλων Ποιηταρίδης: Επιχειρηματίας, Τομεάρχης, ο Γεώργιος Ολύμπιος: Καταζητούμενος, Αξιωματικός Εθνικής Φρουράς, ο Ανδρέας Παπαπέτρου: Λοχαγός της Εθν. Φρουράς, ο Σάββας Μισός: Καταζητούμενος, Γεωργός, ο Λουκής Χατζηλουκάς: Δάσκαλος
Aυτός που υπογράφει, και μαζί του η συντριπτική πλειοψηφία των αγωνιστών, αισθανόμαστε περήφανοι που υπηρετήσαμε την Εθνικήν Iδέα της Eνώσεως υπό τον Aρχηγόν Διγενή. Tο λέμε και το υπογράφουμε. Oσοι αρνούνται την τιμή αυτή, είναι χωρίς ανδρισμό και αξιοπρέπεια. Eίναι τυχοδιώκτες και ιδιοτελή ανθρωπάρια που είχαν έρθει στον Διγενή για να καρπωθούν οφέλη, κι όταν είδαν ότι χάθηκε η υπόθεσή μας, μεταμφιέστηκαν σε κριτές και επικριτές του Διγενή και των αγώνων του. Oπως ο αναξιοπαθών κ. Σωτηρίου που βγήκε στην τηλεόραση να υπερασπίσει δήθεν τον Διγενή και τους αγωνιστές του, και αντ’ αυτού μας μίλησε για τις δήθεν διαφωνίες του και την αντιχουντική του δράση. Aιδώς Aργείοι.
Ολοι αυτοί παρεσύρθηκαν, κατά τα λεγόμενα του κ. Καραγιώργη. Το δέχονται; Και αν δεχθούμε ότι ''παρασύρθησαν'', εάν κάποτε αποταθούν στον κ. Καραγιώργη να τους παράσχει ιατρική βοήθεια θα τους αναγκάσει και να μετανοήσουν;
Λευκωσία 9 Ιουνίου 1995
Με εκτίμηση
Αδάμος Χαρίτωνος
Υποτομεάρχης ΕΟΚΑ 1971-1974

5 σχόλια:

Σολιάτης είπε...

Πολιτικοί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί;, θεολόγοι, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, κ.λπ. συμμετείχαν σε μια παράνομη, παρακρατική, στρατιωτική ακροδεξιά με φασιστική νοοτροπία οργάνωση και συνεργάστηκαν για την ένοπλη ανατροπή με πραξικόπημα, του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της δημοκρατίας. Καταργώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς, επιβάλλοντας δικτατορικό καθεστώς, συμμετείχαν σε πράξης βίας και βασανισμούς πολιτών. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα νεκροί αγνοούμενοι, με όλες τις συνέπειες για τις οικογένειες τους. Αποκορύφωμα δε της δράσης τους ήταν αντί να φέρουν την ένωση με την Ελλάδα όπως διακήρυσσαν, να προκαλέσουν την βάρβαρη τούρκικη εισβολή και την κατοχή από την Τουρκία της μισής Κύπρου.
Και όλοι αυτοί ποιους υποψήφιους προέδρους στηρίζουν και ποια πολιτικά κόμματα στελεχώνουν;

νεος είπε...

Μα δεν έκανε το πραξικόπημα η ΕΟΚΑ Β και ο Σαμψών αγαπητέ μου σύντροφε, και χρόνια σου πολλά κιόλας.
Το πραξικοπημα το έκανε η Χούντα, έτσι, από αντιμακαριακό χούι, χωρίς να θέλει αν εξυπηρετήσει τα τουρκικά και ευρύτερα νατοϊκά ζητούμενα.

Η ΕΟΚΑ Β' δεν είχε στόχο την μιλιρατιστική ανατροπή του Μακαρίου. Όχι! Ούτε οργάνωσε σχέδια ανατροπής του, ποτέ.
Ούτε κι ο Γιωρκάτζης.

Η ΕΟΚΑ Β' ήταν η καημένη παροπλισμένη τις ημέρες του πραξικοπήματος. Απλά, όταν έγινε το πραξικόπημε ξεθάρρεψαν, για λίγο μόνο. Τσας, οκτώ μερούες.

Ύστερα επολιτικοποιηθήκαν, έγιναν βουλευτές, από καθαρή σύμπτωση, μόνο του Συναγερμού κ.ο.κ.

Φίλε, να σταματήσεις τη προπαγάνδα. Αυτά είναι στάχτη στα μάτια για να μη βλέπει ο κόσμος τα πραγματικά του, τωρινά, προβλήματα.

Η Ακροδεξιά είναι τιμημένη, όπως και ο Γρίβας.

Κι αν δεν έχουμε ΕΝΩΣΗ, έχουμε ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Κάτσε καλά.

Σολιάτης είπε...

Σύντροφε Νέε, Χρόνια καλά και πολλά. Η ΕΟΚΑ β δεν ανατίνασσε αστυνομικούς σταθμούς, δεν έβαζε βόμβες σε πολιτικούς αντιπάλους, έριχνε βεγγαλικά για διασκέδαση, για να γιορτάζει επετείους και γενέθλια. Στο πραξικόπημα δεν συμμετείχε, η παρουσία της ήταν για να συγκρατήσει τους (Ελλαδίτες) αξιωματικούς να μη προχωρήσουν στην ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης. Αυτοί που στελέχωσαν την πραξικοπηματική κυβέρνηση δεν ήταν τα πραγματικά πρόσωπα, αλλά σωσίες τους ή εξωγήινοι. Οι συμμαθητές μου δεν είχαν φανατιστεί τόσο που να χαράσσουν με γυαλί πάνω στο χέρι τους 21 Απρίλη.
Είπαμε να τους δώσουμε κλάδο ελιάς, όχι όμως τζαι να φαν ούλλες τες ελιές τζαι να με μας αφήσουν ούτε για ένα μπούκωμα! Απου εν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του.
Και επειδή δεν ήταν κάτι ξεκομμένο, ότι δεν πέτυχαν τότε να ολοκληρώσουν προσπαθούν να τα καταφέρουν σήμερα. Γι’ αυτό όσοι αποκοιμώνται με τα παραμύθια τους, ας ξυπνήσουν πριν να είναι πολύ αργά.

Anef_Oriwn είπε...

Φίλε Σολιάτη ,
Χρόνια Πολλά και Καλά!

Τα δικά μου τα σχόλια [της προηγούμενης ανάρτησης ΣΟΥ] γιατί τα έσβησες; ΣΟΥ έχω περιγράψει με ποιον τρόπο μπορείς να αναγνωρίσεις ποιος είναι ο αληθινός Anef_Oriwn και ποιος ο προβοκάτορας…

Σολιάτης είπε...

Φίλε Aneforiwn, καλημέρα, Χρόνια καλά και πολλά. Με συγχωρείς, φαίνεται ότι πάτισα κατα λάθος πάνω στο ίδιο (σχόλιο) link και αντεληφθηκα ότι ήταν και τα δυό από το christofiaswatch, γι' αυτό και το διάγραψα. Πάντως συμφωνώ με αυτά που έγραψες, τα έχω γράψει και γω στο ιστολόγιο του Μιχάλη. Ο στόχος είναι να αποπροσανατολίζεται η συζήτηση ή να μη γίνεται συζήτηση στα θέματα που θέτουμε. Αλλά φαίνεται υπάρχουν και ψυχολιγικά προβλήματα που εκδηλώνονται με αυτόν τον τρόπο. Καθώς και αντικομμουνιστικές εμμονές (του τύπου των γαλάζιων κερκίδων) και αδυναμία σφαιρικής αντίληψης των ζητημάτων, φαινόμεναπου παρουσιάζονται σε άτομα με φασιστική νοοτροπία.